Hermetični izolovana kuća „Leuv“ gotovo ne troši energiju za grejanje

12.08.2014. | Inhabitat

Čak i iz daljine, delo belgijskog arhitektonskog biroa NU architectuuratelier, kuća „Leuv“ (Leeuw) štrči u ruralnom ambijentu Sin Piters Leuv, zajednice koja se nalazi u neposrednoj blizini Brisela.

Upadljivi dizajn može biti afirmacija progresivnog usvajanja standarda PassivHaus - energetski efikasna kuća je izgrađena sa hermetički izolovanom fasadom koja maksimizira toplotu sunca i minimizira gubitak toplote. Iako oblik građevine imitira oblik tradicionalne kuće od cigle regiona, arhitekte su umotale kompaktnu kuću u rešatkasti obrazac od vlakocementnih pločica i postavili svetlo zelene akcente koje dodaju na savremenom izgledu.

Kako bi iskoristili solarni dobitak toplote, arhitekte su instalirale trostruko zastakljene prozore na južnoj i zapadnoj fasadi kuće, a severnu fasadu su ostavili većinom zatvorenom. Zastakljenje je postavljeno malo od zatamljene sive fasade kako bi se sprečio odsjaj i pregrevanje.

Arhitekte su koristile sendvič panele, koji se obično koriste kod industrijskih objekata, za izolaciju kuće. „Kuća ima podno grejanje, ali ono još uvek nije korišćeno“, kaže arhitekta Karel Verdonk. „Zgrada nije potrebna skoro nikakva energija za grejanje.“

Unutar kuće otvoreni plan i odustvo pregradnih zidova omogućavaju dvostruku visinu plafona i obilne količine prirodne svetlosti. Trpezarija, kuhinja, dnevna soba i radna soba se nalaze na polunivoima između prizemlja i prvog sprata i povezani su preko tamnih metalnih stepenica.

Korišćenje polunivoa je pružilo obilje mogućnosti za dizajn: konzolni deo poda dnevne sobe koji je prepušten u kihinjski prostor se koristi za kuvanje i kao radna površina. Betonski pod je korišćen u celoj kući zbog njegove sposobnosti da zadržava toploti, i da je zatim polako rasipa tokom vremena kako temperatura pada.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...